Pečení ve žluté

Publikováno: 24. 2. 2024, Autor: Marcela Lazurková

Týden před karnevalem jsme se věnovali přípravám.


Zdobili jsme třídu, připravovali masky, kreslili plakáty. V úterý jsme se pustili do pečení slaných tyčinek. Protože nám moc chutnaly, podělíme se s Vámi o recept. Suroviny odměřujeme na větší hrnky o obsahu 300 ml.

Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek vlažného mléka, 0,5 hrnku oleje, 1 kostka droždí, 1 vejce (žloutek do těsta, bílek na potření), sůl, kmín, sladká paprika.

Postup:
V míse smícháme mouku se špetkou soli, vlijeme mléko, rozdrobíme droždí, promícháme. Přidáme olej, žloutek a zpracujeme nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou nebo fólií a dáme do lednice na chvíli odležet. Těsto nesmí kynout. Odležené těsto ( stejně trochu nakyne, ale ne moc ) rozdělíme na díly, aby se nám dobře odhadovala velikost tyček. Rukou vyválíme delší hady, vál jen lehce posypte moukou. Dlouhého hada rozdělíme na menší háďátka ( podle toho, jak dlouhé tyčky potřebujete ). Každou tyčku ještě rukama ve vzduchu poválíme, 2 x přetočíme nebo necháme rovné, klademe na plech vyložený pečícím papírem. Tyčky potřeme bílkem a podle chuti okořeníme - solí, kmínem nebo paprikou. Pečeme v předehřáté troubě (160 stupňů) do zlatova ( 20-25 minut). Po upečení měkké, další dny chroupavé, ale stejně jich na chroupání zbyde jen málo....

Dobrou chuť a radost z pečení Vám přejí všichni žluťáci a Zdena.